ПОДАРЯВАТ СЕ 105 000 МЕДОНОСНИ ДРЪВЧЕТА, В ПОДКРЕПА НА ПЧЕЛИТЕ

Чудесни новини за всички пчелари и всички пчели! 

 

Гората.бг подарява 105 000 медоносни дръвчета  на пчелари от цяла България
 
Знаем, че пчелите са важни, че без тях животът не би съществувал. Знаем колко е трудно на пчеларите в България. Знаем, че често пъти се сече незаконно, поголовно, болезнено. И решихме да действаме: отноов ПОДАРЯВАМЕ 105 000 МЕДОНОСНИ ДЪРВЕТА, които тази пролет 2020г. ще бъдат засадени в цялата страна, за да помогнем на пчелите. и хората! НИЕ СМЕ С ВАС!
 
 
 
 
Гората.бг е една чиста инициатива, която има за основна цел засаждането на нови гори и дървета за България. Засадените до момента дървета са над 801 000, а този сезон те ще станат над 1 милион. Всички кампании и действия на инициативата са чисти, напълно безкористни, аполитични и безплатни за участниците.
 
Тази пролет, за трети пореден път, наред с даряването на 118 000 дръвчета на 268 общини и хиляди населени места, в цяла България, масовите доброволчески засаждания на дръвчета из страната,  както и засаждане на хиляди дървета с деца, искаме целенасочено да помогнем и за спасяването на пчелната популация у нас. Затова и решихме да подарим на българските пчелари 105 000 фиданки за медоносни дръвчета.
 
Какви и колко са дръвчетата:
Предвидили сме да подарим 105 000 медоносни дръвчета. От тях 60 000 плодни и 42 000 ароматни  и 3000 бора за прашец и смола, като при възможност ще осигурим и други подходящи местни видове.

ВАЖНО!   Всички плодни дръвчета са необлагодародени (неашладисани), тоест диви, вегетативни или семенищни подложки за бъдещо облагородяване, те са много устойчиви и дори без действия са цъфтящи, с отличен медонос, дават и диви плодове. Разбира се всички те подлежат на облагородяване (присаждане на калеми, ашладисване). Обърнете внимание на вида и размера на дръвчетата, по-долу, защото повечето са дребноразмерни, особено джанка и череша (махалебка). 

 
ДРЪВЧЕ БРОЙ ДЕБЕЛИНА ВИСОЧИНА ВИД
Ябълка 25 000 2-3 см. подрязана на 60 см. Дива
Череша 15 000 под 1 см. 15-35 см. Махалебка, дива
Явор 15 000 1 см. 40-50 см. Acer pseudoplatanus
Акация 14 000 1 см. подрязана на 60 см. Robinia pseudoacacia
Липа 13 000 1-2 см. 40-100 см. Tilia cordata
Дюля 10 000 2-3 см. подрязана на 60 см. Дива
Джанка 10 000 под 1 см. 15-35 см. Дива
Бял бор 3 000 1 см. 50-60 см. Pinus sylvestris
 
 
Дръвчетата са подрязани, с цел по-лесно прихващане и развитие, както и за целите на транспортирането им до Вас. Всички са с много добра коренова система и много високо ниво на прихващане, разбира се при полагане на добра грижа. Единствено при бял бор нивото на прихващане е средно към ниско, от него може да заявявате двойни на реално желаните количества.

За всички дръвчета е необходимо да направите обезопасяване след засаждането, защото са дребно-размерни и е важно да ги предпазите, за да оцелеят. Препоръчваме правилно засаждане, торене, поливане, мулчиране, очистване на тревата и други. (ще Ви изпратим препоръки за добра грижа с цел повече отгледани дръвчета)

 
 
Как да заявите:
Като попълните формата за заявка по-долу. Важно е да попълните коректна контактна информация и особено коректна електронна поща (мейл), защото ще ви информираме по него, че сте одобрени, къде и как да си получите фиданките.
 
 
Срок за зявяване:
За кампания пролет 2020, приемаме заявки до 22.03.2020 г. или до изчерпване на количествата. 
 
 
Колко можете да зявите:
Колкото можете да се ангажирате да засадите качествено. Поради логистични причини, молим да заявявате поне 50 бр., ако са много за Вас обединете се с други пчелари или поръчайте през сдружения, съюзи и т.н.  В случай, че общото количество не достигне, приоритет имат заявките постъпили по-рано във времето. 
 
 
Кога и как ще получите дръвчетата:
Планираме да ги изпратим между 22.03 до 07.04.20 г. до разпределителни центрове на територията на Вашата област, а при възможност община. Това ще са пчеларски организации, общини, физически лица доброволци и др. Те ще имат списъци с имена и точни разпределения по видове за всеки един от получателите. Ще бъдете информирани по електронна поща (e-mail), а при възможност и по телефон, след което ще трябва да отидете и да ги получите от тях в указаните локации. В случай, че времето не позволява изваждане/изпращане ще Ви информираме своевременно, за промените.
 
 
Допълнителен подарък:
С благодарност приехме подаръка от 30 000 килограма чист органичен тор Vita Organic от фирма  "Еко Ре" ЕООД, който ще предоставим пропорционално приоритетно с плодните дръвчета, за да увеличим тяхното прихващане и растеж. Той ще бъде раздаван на всички, заедно с дръвчетата, не е необходимо отделно записване за него.
 
 
Произход на фиданките:
Кампанията се организира с фиданки закупени от държавни и частни разсадници. Всички фиданки са с доказан произход, сертифицирани, здрави и законни за засаждане в България, при определените в нормативната база в страната условия.
 
Отговорност на получателите:
Отговорността за законосъборазното засаждане и добрата грижа е на получателите. Задължително е запознаване и приемане на общите условия, както и подписване на декларация за тях при получаване. 
 
За допълнителна информация:
Оставаме на разположение за всичко, с което можем да сме полезни. За допълнителна информация пишете на: pcheli@gorata.bg или във Facebook страницата на иницитивата

 

Пчелите бяха обявени за най-важните живи същества на планетата. Вярваме в това и смятаме, че е дълг на цялото човечество да им помогне. Благодарим дълбоко на пчеларите и се радваме, че можем да ги подкрепим в тяхното добро дело, да се грижат за пчелини и пчелни семейства. Не сте сами, много хора сме с Вас и до Вас!