Айлантът е един от най-опасните инвазивни видове растения у нас

Айлантът е един от най-опасните инвазивни видове у нас и се разпространява неудържимо из цялата страна, предупредиха от инициативата „Местообитания в Натура 2000, свободни от инвазивни чужди растения“.

Айлантът, известен още като див орех или китайски ясен, е листопадно дърво с характерни персти листа, дълги до 1 метър. Отделя неприятна миризма, когато цъфти напролет, и сипе зелен прашец по тротоарите. Най-лесно може да се познае по плодовете, значителна част от които остават на дървото през зимата и му придават характерен вид.

Първоначално този вид е внесен за ползване за декоративни цели. Някои биолози смятат, че е внесен по грешка, защото е бил сметнат го за друг вид (за Лаково дърво – Toxicodendron vernicifluum /Rhus vernicifera, Rhus verniciflua – източник на лак, необходим при производството на полирани дървени изделия).

Айлантът расте бързо и завзема разнообразни места, като измества местните видове. Изключително жизнен е и упорит е и може да поникне дори във фугата между плочките на тротоара, в цепнатини и между керемиди. Когато завзема нови територии, той отделя вещество, което не позволява на другите растения да израстват – те загиват. Затова фигурира в списъка на най-опасните инвазивни видове, застрашаващи биоразнообразието на Европа.

Заради бързия си растеж айлантът дава много биологична маса, но дървесината му не е ценна и не се търси за нищо. Спорна е и декоративната му стойност. За сметка на това е упорит и много трудно се премахва.

Корените му се развиват нашироко и дълбоко. Увреждат канализационни тръби, археологически обекти, основи на сгради.

Справянето с айланта е трудно и изкореняването му не е достатъчно. Ето какво препоръчват еколозите за борба с инвазивното растение:

    Унищожавайте ги, преди да образуват семена и се размножат!
    Изтръгвайте напълно корените, за да не се възстановят!
    Преди третиране с препарат потърсете специалист, който да определи вида, количеството, времето и начина на прилагането му!
    Наблюдавайте местата няколко години и ги почиствайте от нови растения, до пълно унищожение!
    Не засаждайте инвазивни чужди растения, въпреки „ползите“, за които може да сте чули!
    Не изхвърляйте градински отпадъци със семена или части от опасните растения, защото ще се вкоренят!
    Не пренасяйте пръст, защото с нея прехвърляте семена и части от нашествениците!

Сподели публикацията