„Гората на Доналд Тръмп“ набира скорост

Кампания за засаждане на дървета, която цели да „компенсира“ влиянието на политиката на президента на САЩ Доналд Тръмп върху климата, вече достигна 120 000 засаждания. Организаторите твърдят, че трябва да залесят район с размерите на щата Кентъки, за да компенсират „ефекта Тръмп“.

Проектът бе стартиран от активисти, разтревожени от това, което те наричат „невежеството“ на президента по въпросите на климата. „Гората на Доналд Тръмп“ позволява на хората да засадят дървета сами или пък да дарят средства за залесяването в редица по-бедни страни.

Основан в Нова Зеландия, проектът започна през март тази година. Досега той е спечелил дарения от около 450 души от цял свят. През първия месец бяха „обещани“ 15 000 дървета – но сега вече броят на дърветата, които могат да се засадят с даренията, надминава 120 000. Някои от участниците са дарили пари за засаждане на дървета в проекти за възстановяване на горите в Мадагаскар, Хаити, Етиопия и Непал. Други просто са купили и засадили сами дърво – и са изпратили копие от касовата бележка.

Организаторите, които са отколешни активисти за борба с изменението на климата, казват, че усещат „глобално чувство на неудовлетвореност“ от политиките на президента на САЩ по отношение на глобалното затопляне. Наскоро Тръмп нареди тотално преразглеждане на климатичните политики на предшественика си Барак Обама и заяви, че САЩ ще напусне Парижкото споразумение за климата. „Срещнахме хора на „фронтовата линия“ на изменението на климата в Бангладеш, Монголия и в други страни. За нас е крайно тревожно, че невежеството на г-н Тръмп е толкова дълбоко“, казва Адриан Тейлър, съосновател на проекта „Гората на Доналд Тръмп“. „Затова започнахме да правим нещо по въпроса. Съвсем малък процент от населението на света гласува за него, но сега ние всички трябва да се справяме с последствията от неговото незнание по отношение на климата“.

Организаторите са изчислили, че ще трябва да компенсират 650 мегатона CO2 еквивалент до 2025 г., за да може да се твърди, че компенсират политиките на президента. Това означава повече от 100 милиарда нови дървета. Въпреки огромния мащаб на необходимото залесяване, участниците в кампанията смятат, че то е постижимо.

„Искаме да засадим гора, която ще компенсира всички емисии, които правителството на Тръмп изпраща в атмосферата. Звучи малко смешно, но е напълно осъществимо“, каза д-р Даниел Прайс, друг съосновател на кампанията.

Макар инициативата да има голяма подкрепа, организаторите казват, че са получили и немалко „писма на омраза“ от хора, които подкрепят политиката на президента. Налице е и известно брожение, че подобна кампания „е просто галене на егото на президента“.

Сподели публикацията