Горски пожари довели до рекордна загуба на дървесна покривка през 2016 г.

Огромните горски пожари по цял свят са допринесли за рекордна загуба на световната дървесна покривка дърветата през 2016 г., сочат нови данни. Загубената горска площ е равна на територията на Нова Зеландия. На практика се оказва, че светът ускорява обезлесяването, което допринася за климатичните промени. Данните дойдоха от независимата мрежа за мониторинг на горите Global Forest Watch (GFW).

Глобалното затопляне, причинено от човека, увеличава рисковете от горски пожари. Към това следва да се добавят екстремните температури и суши в някои региони, казват Global Forest Watch (GFW). Резултатът е огромна загуба на горски масиви. През настоящата година Калифорния и Португалия станаха печално известни със смъртоносните си горски пожари. Опустошителен и необичайно голям за региона пожар имаше и в България, недалеч от Кресненското дефиле, при който изгоряха над 20 000 декара гори.

Комбинацията от горските пожари с промените в земеползването и изменението на климата може да ускори опустошението на области като Амазонието и да допринесе за ръст на емисиите на въглероден двуокис – един от газовете, които допринасят за глобалното затопляне, се казва в доклада.

В световен мащаб глобалната загуба на дървесно покритие е нараснала с 51% през 2016 г. спрямо предходната година – до 297 000 квадратни километра, според данни от Университета в Мериленд, анализирани от Global Forest Watch (GFW). Цифрата е рекордно висока за регистрите на GFW, които се простират назад до 2000 г. Данните са в контраст с някои сателитни измервания, които показват забавяне на темповете на прочистване на горите за целите на изграждането на ферми, градове и пътища.

„Налице е драматичен скок през 2016 г.“, казва Микаела Уайз, анализатор от изследователския институт World Resources Institute в САЩ, който ръководи GFW. „Това изглежда е свързано с горските пожари в страни като Бразилия, Индонезия и Португалия“.

Сподели публикацията