Дърветата са социални същества и имат приятели

Дърветата са социални същества, които представляват личности и имат своите приятели в обществата, в които живеят. Това твърди немски лесовъд – авторът на „Скритият живот на дървета“ Питър Воолебен – пред Yale Environment 360. Той споделя очарователни истории за отношенията между различни дървета, които е наблюдавал. Неговото откровение за тайния живот на растенията може да се окаже от жизненоважно значение за борбата срещу изменението на климата.

Ние рядко придаваме чувства на дърветата, но Воолебен прави това без колебание. Той е бил свидетел на смайващи истории, които потвърждават, че дървета са чувствителни създания. Казва, че по едно на всеки 50 дървета формират специални приятелства, които са видими дори с просто око. „Всяко едно от двете растеше с клони, които са отвърнати от другото“, разказва той за двойка букови дървета, „без да имат клонки обърнати едни срещу други, както е обикновено. Този вид партньорство е добре познато на лесовъдите. Те знаят, че ако видите такава двойка, те са наистина като човешка двойка. Ако отрежете само едното, неизбежно и другото ще умре“.

Дървета си изпращат сигнали, за да предупреждават околните, например за опасни насекоми. Те предават хранителни съставки към околните дървета, които боледуват. Воолебен описва случай на дървета, които са си помагали взаимно да оживеят: „Имаше един бук, който е бил отрязан преди 400-500 години от производител на дървени въглища, но пънът му е все още жив – ние открихме зелен хлорофил под дебелата му кора“, каза лесовъдът. „Дървото все още няма листа за създаването на захари, така че единственото обяснение е, че е получило подкрепа от съседните дървета – в продължение на повече от четири века“. Воолебен казва, че знае за подобни истории и от други лесовъди.

Някои хора критикуват Воолебен за приписването на „емоционален език“ на дърветата, но въпреки това лесовъдът продължава да се старае да разкрие на хората как дърветата всъщност са живи същества, а не бездушна стока. Устойчивото опазване на горите е от решаващо значение в един променящ се, все по-горещ свят и Воолебен предпочита да избягва тежките машини и инсектицидите, като вместо това използва ръчно прибиране на дървета, а трупите изтегля чрез коне. Категорично е против тенденцията за „безразборно рязане на дървен материал“, което отслабва екосистемите и съсипва дървесните „социални структури“.

Сподели публикацията