Залесяване по „никое време“

Повечето хора знаят, че млади дръвчета се засаждат през есента и пролетта – най-често през октомври-ноември и март-април, когато вегетацията е спряла, фиданкитес са в състояние на зимен покой, времето е хладно, има влага. Има обае начин дървета да се засаждат и през останалите топли месеци на годината. Това става чрез т. нар. контейнерни фиданки.

Контейнерните фиданки са отгледани в големи „сандъци“, с много пръст около корените, а при засаждане се изваждат от контейнерите заедно с тази пръст и се поставят в земята. Так корените не биват засегнати. Те остават в същата почва, недокоснати. Дръвчето продължава да расте както е расло преди изваждането от контейнера.

Такива фиданки могат да се засаждат целогодишно. Пример за подобно садене е залесяването на паркове, градини, улично озелняване и др.

При залесяването с контейнерни фиданки, подобно на всички други засаждания на дървета, има определено количество фиданки, които не оцеляват. Това се случва заради промяната на условията. След преместването дръвчетата се „срещат“ с по-различно излагане на слънце, повече или по-малко вода, наличие на ветрове и др. Прието е, че над 60% прихващане на засадените дървета се счита за успешно залесяване.

Провежданите до този момент залесявания с контейнерни фиданки от екипа и съмишлениците на Гората.БГ отчитат прихващане над 85% при есенно засаждане с над 70% развили се дръвчета при последващата пролет. Макар че това може да се приеме за достатъчно високо ниво на успеваемост, екипът ни от лесовъди постоянно работи за подобряване на процента на прихванати дръвчета.

Сподели публикацията