Засаждат се още 105 000 медоносни дръвчета

Чудесни новини за всички пчелари и всички пчели! 

В поредната кампания, в която Гората.бг подарява 105 000 медоносни дръвчета  на пчелари от цяла България, взеха участие близо 1 000 пчелари от цялата страна!  Всички от тях ще получат безплатно дръвчета. Така още през тази есен 60 000 плодни дръвчета и още 45 000 други медоносни ще бъдат засадени в цялата страна.

Пролетта на 2020 г., за трети пореден път, наред с даряването на над 100 000 дръвчета на 268 общини и хиляди населени места, в цяла България, доброволческите засаждания на дръвчета из страната,  както и засаждане на хиляди дървета с деца, Гората.бг целенасочено помога и за спасяването на пчелната популация у нас. 

Гората.бг е една чиста инициатива, която има за основна цел засаждането на нови гори и дървета за България. Засадените до момента дървета са над 903 000, а тази година ще станат над 1 милион. Всички кампании и действия на инициативата са чисти, напълно безкористни, аполитични и безплатни за участниците.

„Знаем, че пчелите са важни, че без тях животът не би съществувал. Знаем колко е трудно на пчеларите в България. И решихме да действаме, така се роди идеята за тази прекрасна кампания, а сега след третото издание, съм щастлив да обявим, че Гората.бг е причината за още близо 300 000 медоносни дръвчета в България.“ – казва Никола Рахнев, създател на инициативата Гората.бг.

По-голяма част от даряваните дръвчетата са плодни, а останалите медоносни и полезни за пчелите, те са: 25 000 ябълки, 15 000 череши, 15 000 явора, 14 000 акации, 13 000 липи, 10 000 дюли, 10 000 джанки и 3000 бял бор. Организаторите споделят, че количествата може да претърпят малки промени, за да се отговори по-пълно на желанието на заявителите и да се изпратят по-подходящи видове за районите на страната.

Раздаването е първоначално планирано за пролетта, но заради трудностите с обявеното извънредно положение, невъзможността за свободно движение в страната, невъзможността да се събират групи от повече от двама души, което не позволява да се опаковат и изпратят пратките, както и желанието на организаторите да заемат отговорна позиция в подкрепа на здравето на хората, налага отлагането на доставките за ноември месец, 2020 г. Като всички пчелари са информирани своевременно и проявяват разбиране.

Кампанията се организира с фиданки закупени от държавни и частни разсадници. Всички фиданки са с доказан произход, сертифицирани, здрави и законни за засаждане в България, при определените в нормативната база в страната условия. Финансира се със собствени средства на организатора и дарения.

От организацията обясняват, че към момента не разполагат с повече фиданки, но приканват желаещите да следят страницата им във Facebook – Гората.бг, за да могат да се включат в следващи такива кампании, каквито уверяват, че ще има отново. 

„Пчелите бяха обявени за най-важните живи същества на планетата. Вярваме в това и смятаме, че е дълг на цялото човечество да им помогне. Благодарим дълбоко на пчеларите и се радваме, че можем да ги подкрепим в тяхното добро дело, да се грижат за пчелини и пчелни семейства. Не сте сами, много хора сме с Вас и до Вас!“ – допълва Никола Рахнев.

Сподели публикацията