Ирландско градче засажда гора от секвои

Едно малко градче в централната част на Ирландия ще се бори за титлата “най-голямата гъсто населена горичка от секвои”. Бър планира да засади и отгледа 3000 от масивните дървета. Сега местните хора могат да си “купят” по едно такова дърво, подпомагайки кампанията.

Според “Irish Times”, дърветата ще бъдат засадени върху 20 дка земя в имението Бър Кесъл, близо до града Бър. Собственикът на имението лорд Рос, известен също като Брендън Парсънс, иска да засади горичка от величествените големи дървета, които достигат височина над 100 метра.

Бър е градче, пословично със зимните си студове, но секвоята не се бои от това. “Горичката от секвои ще добави фантастично ново измерение към имението Бър Кесъл, според проекта”, казва 80-годишният лорд. Това ще е нов вид дървесно местообитание за района, убеден е той.

Големите секвои някога са растяли навсякъде из Ирландия, разказва Парсънс. Това обаче е било отдавна – “преди два или три ледникови периода”, шегува се лордът. Сега той иска да даде шанс на редките дървета да се вкоренят в ирландската земя масово – отново. “В момента имаме девет секвои, които растат поотделно или по двойки в цялото имение: четири от един вид, пет от друг,” отбелязва той. “Те вероятно са били засадени около времето … през 1860-те.”

Секвоите са застрашен вид в Ирландия и проектът е важен, затова се радва и на голямо внимание от общността. Парсънс пък предлага на хората от региона да участват, като спонсорират засаждането на величествените дървета.

Сподели публикацията