Китай засажда 6,6 млн. ха нови гори: територия с размера на Ирландия

Китайското правителство обяви планове за засаждане на 6,6 милиона хектара нова гора през 2018 г. – това е площ, която е приблизително равна по размер на Ирландия. Страната си е поставила за цел да предприеме смели и решителни действия за смекчаване на последиците от изменението на климата. Държавната администрация на горите в Китай работи за увеличаване на общия процент на територията на страната, обхваната от гори, от 21,7% до 23% в срок до 2020 г., а след това и до 26% в срок 2030 г.

Проектът за масово презалесяване ще се реализира като сътрудничество между китайското правителство и вътрешни и външни групи, които знаят как да извършат подобна мащабна задача. „Компании, организации и отделни хора, специализирани в екологични мероприятия, са добре дошли да се присъединят към мащабната кампания за екологизиране на страната“, каза Джан Джианлонг, ръководител на администрацията по горите. „Сътрудничеството между правителствения сектори о бществото ще сред приоритетите ни“.

След като през 2014 г. Китай обяви извънредна ситуация на национално равнище заради замърсяването в страната, държавата се зае да инвестира сериозно в подобряване на околната среда и здравето – и разработването на чисти технологии. Залесяването е едно оръжие в тази война срещу замърсяването. Страната вече че вложила 538 милиарда юана (около 82,7 мрд. Долара) в усилията си за презалесяване през последните пет години – и планира да похарчи много повече, за да превръща голяма част от земята в гори.

На фокус в залесителните дейности през предстоящата 2018 г. ще са Североизточна провинция Хъбей, провинция Цинхай в Тибетското плато и в пустинята Хуншандаке в северната част на автономната област Вътрешна Монголия.

Сподели публикацията