Медоносни растения: екзотичната красавица – софора

Наричат я още „акация без бодли“ – софората, или още японска акация, е едно от любимите за пчелите растения.

Красивите й бели цветя я правят ценно декоративно дърво по целия свят. Затова често се среща по паркове и добре поддържани декоративни градини. На височина достига 25 метра.

Наричат я акация и прилича на акация, но всъщност родово спада към семейство бобови. Това може да се обясни след прецъфтяването, когато цветчетата се превърнат в плод и добиват вид на бобови шушулки със зърна в тях.

Родина на софората са Япония и Индия. У нас тя е пренесена преди близо 70 години. За пчелите е ценна, защото цъфти към края на лятото, доста продължително време. По това време обичайно няма много други цъфтящи растения.

Цветовете й са бели, подобни на бялата акация, но по-дребни. Медът, получен от японската акация, е от високо качество, с приятен вкус и аромат.

Експерти-пчелари предупреждават, че в нашите условия в млада възраст софората е чувствителна на ниските температури и може да измръзне в студени зими. Освен това пъпките са много чувствителни към ниските температури и ако през март-април има студове, тя може да помръзне и да не цъфти изобщо.

Освен това, когато лятото е много горещо и сухо, цветовете й излъчват малко нектар и се посещават слабо от пчелите. Това се случва по-често, когато е засадена на по-плитки, бедни и по-сухи почви. Софората предпочита слънчеви места и рехава почва.

Слабо инвазивен вид е.

Освен, че е красива и специална за пчелите, софората е и лековита. Тя е една от 50-те фундаментални билки, използвани в традиционната китайска медицина. Полезна е за кръвоносната система и се използва много за насърчаване на оптималното здраве на вените.

Високото съдържание на рутин в билката, определя нейните свойства да тонизира и укрепва капилярите. Прави ги по-малко чупливи и пропускливи. Има експериментални данни, че растението ускорява съсирването на кръвта.

Сподели публикацията