Мелбърн се готви да засади най-обширната градска гора в света

Подобно на други градове по света и Мелбърн нараства постоянно и предградията му бързо се „уплътняват“. Ала в следващите 30 години в града ще се случи толкова мащабно засаждане на дървета, храсти и треви, че до момента, в който градът ще има осем милиона души население – някъде през 2050 г. – всичките тези хора навярно ще живеят под навеса най-обширната градска гора в света.

Консолидацията на жилищата причинява загубата на дворските дървета в града със скорост 1,5 на сто годишно или кумулативна загуба от 15 на сто за десетилетие, казва Джеймс Фицсимонс, директор по опазване на природните ресурси в градската управа. А в мегаполис с толкова мащабен отпечатък „сега има нужда от много сериозна (екологична) стратегия“, добавя той. Решен е през 2050 г. да застане на връх Дандендонг „и да погледне назад към града, а да види море от зеленина“.

Градските небостъргачи ще стърчат над зеленината, но голяма част от инфраструктурата на града ще е „скрита под дървесната покривка“. Въздухът ще гъмжи от птици, насекоми и други горски същества.

Дръзкият план ще донесе редица предимства на живтелите на града: охлаждане през летния знй, подобряване на качеството на въздуха, по-добро здраве, социална свързаност. Последното е особено интересно. Едно от ценните неща в мащабния план за залесяване е именно възможността гражданите да засаждат дърветата.

Това означава засаждането да се превърне в навик за всички и то да е „социална норма, така че всеки да може да почувства, че има участие в него“, казва Марий Гренфел от инициативата „Устойчив Мелбърн“.

Сподели публикацията