Мобилни гори могат да помогнат на градовете да се справят с климатичните промени

Градовете из цяла Европа експериментират със схеми за озеленяване на покривите и дори „мобилни гори“, за да вградят повече жива природа в градските райони с цел да защитят своите граждани от проблемите, свързани с промяната на климата – екстремни жеги, наводнения и суши.

Градовете стават все по-трудни места за живеене, тъй като изменението на климата води до редица неудобства: по-високи температури, недостиг на вода, наводнения. Всичи те правят многолюдните градски райони по-малко удобни, а и излагат живота на хората на риск.

Възможно е обаче гражданите да бъдат защитени от тези заплахи чрез интегриране на повече природа в градските зони, според изследователите. „Ние изгубихме идея как да работим с природата“, казва д-р Лора Вендлинг, градски учен в Центъра за технически изследвания на VTT във Финландия. „Използването на естествени системи обаче може да помогне на градовете да се адаптират към изменението на климата“, казва тя.

Тези природни решения могат да осигурят на градовете повече хладина през лятото, по-чист въздух, по-добро и блансирано водоснабдяване, защита от наводнения. Те включват прости подходи като засаждане на нови дървета и създаване на паркове с богата колекция от биоразнообразие. Могат обаче да включват и по-сложни решения като например покриване на покривите с вегетация, изграждане на тротоари с настилка за абсорбиране на дъждовната вода и мобилни гори – преносими дървета в големи саксии, които могат да бъдат премествани до местата, където има нужда, за да осигуряват сянка и чист въздух.

„Знаем, че природно-базираните решения наистина подпомагат градовете“, казва д-р Вендлинг. „(Но) нямаме добра яснота как да постигнем най-добрите решения, базирани на природни методи, за да постигнем най-голяма полза.“

Д-р Вендлинг е техническият координатор на UnaLab – проект, който цели да събере необходимата информация, за да убеди повече градове да възпримат екологични решения, базирани на природни методи. Проектът включва пилотни проекти в Айндховен в Холандия, Тампере във Финландия и Генова в Италия. Те имат за задача да демонстрират е възможно да се използва природата за подобряване устойчивостта на градовете при по-топли температури и да осигурят по-добро управление на водата.

Сред другите решения, които тестват, са зелени колоездачни пътеки, които водят колоездачите по маршрути с повече живи растения с цел намаляване на излагането на замърсен въздух, и използване на водорасли за почистване на водата и премахване на нитратите. Включено е и изграждането на градски водоеми, проектирани за улавяне на излишната дъждовна вода при проливни дъждове с цел защита на градовете по време на бури.

Проектът ще следи въздействието на комбинираните решения във всеки град и ще се опита да измери количествено намаляването на температурите, прочистването на въздуха и водата и предотвратяването на наводненията. Това ще стане чрез комбинация от сензори, наблюдение на времето, ръчно събиране на данни и анкетиране на граждани.

Сподели публикацията