Мъртва земя или жива гора: Перник избира

Мърва земя и мръсен въздух или жива гора и буйна природа – този избор направиха жителите на Перник този уикенд. Стотици доброволци от града се събраха, за да засадят млади дръвчета на пуст терен, използван до голяма степен за нелегално сметище, над квартал Калкас в града.

Контрастът бе подчертан от разтърсващата гледка, откриваща се от зоната на новата гора край Перник: мястото гледа към шламохранилището на местния ТЕЦ. Това е огромно „мъртво езеро“ от мокра шлака – отпадък от изгарянето на въглищата. На този терен над 200 доброволци засадиха над 2000 дръвчета в съботния ден.

Инициативата е съвместно начинание на “Гората.бг – Когато станем 100 000 ще посадим гора” и Сдружение “Дишай, Перник” заедно с Община Перник. Общината бе осигурила и водоноски за поливането на новонасадените дръвчета, за което им благодарим!

Освен поливането с вода, новонасадените дръвчета бяха обгрижени с добавянето на тор и покриването с мулч, за да се запази влагата и да се помогне за прихващането на фиданките. Те включваха дъбове, борове, акации и др.

Днес кампанията продължава със залесяване в кв. Църква в Перник. Там ще бъдат посадени над 400 дръвчета. Очаква се в бъдеще мястото да се превърне в зелен и спокоен парк.

Сподели публикацията