Падналите дървета не са непременно за рязане

След силна буря често се случва да паднат дървета. Стволовете лягат повалени на земята, корените щръкват тъжно над повърхността й. Мнозина хващат резачките и разпарчетосват съборните стебла. Но не всички паднали дървета и растения са непременно загубени и неспасяеми, смята Кристофър Баралото, директор на Международния център по тропическа ботаника в „The Kampong“ – партньорство между ЗФР и Националната тропическа ботаническа градина.

„Не се отказвайте. Отрязването на едно дърво само защото е покафеняло е драстична мярка – казва Баралото. – не винаги това е знак, че то умира. Имайте надежда“.

В много случаи растенията могат да бъдат върнати обратно в земята и да бъдат спасени, включително и падналите дървета. Първата стъпка е да знаете какво да опитате да възстановите. Ако структурата на изкоренено дърво или е здрава, ако не са нанесени големи щети на ствола, корените и клоните, то дървото има всички шансове за възстановяване. Баралото предлага няколко съвета за запазване на тези дървета и растения.

Премахнете надземната биомаса. Премахнете счупени или мъртви листа, клони. Сега обаче не е времто за рутинно подрязване.

Покрийте изложените на открито корени. Корените могат да изсъхнат много бързо. Покриването им ще помогне за запазване на влагата.

Изправете растението, върнете го в изправено положение. Внимавайте да не повредите дънера или корените. Това ще помогне за възстановяването на неговата силна структура. Укрепете го.

Поливайте, поливайте, поливайте. Поливайте растението толкова често, колкото се полива новозасадено дърво. Растежът на корена е важен за възстановяването, така че поддържането на почвата влажна най-много ще помогне на корените да порастат и укрепят дървото отново.

Сподели публикацията