Полша призовава да садим повече гори

Полша призова за повече горси залесявания по цял свят като начин за улавяне на повече въглерод и намаляване на глобалното глобалното затопляне. Това стана в реч, предшестваща климатичните преговори на ООН, които предствоят във Варшава следващия месец.

Домакинството на Полша се приема за противоречиво, като се има предвид интензивното използване на въглища в страната наред с някои остри еко-скандали от последните години, особено сечта във вековната защитена гора Беловежа. От своя страна Варшава многократно заявява, ч се нуждае от време, за да намали зависимостта си от въглищата. Междувременно обаче страната започна кампании за промотиране на залесяването на гори като средство за улавяне на въглероден диоксид, както и на електромобилите като средство за намаляване на дизеловото замърсяване.

Министърът на околната среда Хенрик Ковалцък отбеляза в четвъртък, че Междуправителствената експертна група по изменението на климата (IPCC) наскоро декларира, че е невъзможно да се ограничи глобалното затопляне без ограничаване на въглеродните емисии. Нужно е да се предприемат мерки в тази посока, смята полското правителство. Залесяването е една такава мярка, която е ефективна, може да се предприеме веднага и е приложима навсякъде по света.

Около третина от територията на Полша е покрита с гори. Страната продължава да засажда още и още дървета. В навечерието на прговорите за климата Варшава дори стартира инициатива „Горси въглеродни ферми“, която има за цел засаждането на дървета, способни да поемат 1 милион тона CO2.

От Greenpeace определиха кампанията като „евтино извинение“ и „ПР постановка“.

Сподели публикацията