Различните дървета реагират на климатичните промени различно

Ново проучване на учени от държавния университет в Портланд загатва, че не всички широко разпространени дървесни видове имат един и същ отговор на промените в климата. Това е нещо, учените ще трябва да вземат предвид при изготвянето на прогнози за изменението на климата.

Изследването, публикувано онлайн наскоро в “Журнал по биогеография”, разглежда растежните пръстени на най-южните иглолистни дървесни видове Pilgerodendron uviferum, за да види как темпото на растеж отговаря по на промените в климата с течение на времето и дали има зависимост от разположението на дърветата. Изследването е ръководено от професора по география в университета Андрю Холц. То е констатирало, че през първата половина на 20-ти век взаимовръзката климат-растеж е приблзително еднаква при по-южните и по-северните видове. След 1950 г. обаче настъпва рязка промяна в реакцията на дърветата към затоплянето.

В регионите, където може да е относително сухо през пролетните и летните месеци, по-влажните от обичайното условия водят до увеличаване на растежа на дърветата. Въпреки това в централна Патагония – регионът, който получава най-много дъждове – растежът зависи най-вече от по-сухите и по-слънчеви условия.

“Открихме, че не само широко разпространените видове реагират различно на променливостта на климата в даден регион, но и с течение на времето, в рамките на самите региони … отговорът на дърветата може да варира”, казва Холц.

Защо това има значение? Защото, казваХолц, резултатите показват, че когато се опитваме да симулира как различните видове и екосистеми ще отговорят на промените в климата през следващите 10, 50 или 100 години, няма да е достатъчно да прилагаме един-единствен параметър за всеки растителен вид. “Ние показваме, че параметрите няма да работят, защото [дърветата] реагират по различен начин във времето и пространството”, каза Холц.

Сподели публикацията