Светът е загубил гори с площта на цяла Италия през 2017 г.

Дървесните масиви, изгубени в глобален мащаб през 2017 г., са с размера на цяла Италия. Горите се прочиватват основно с огън. Целта е да се освободи място за ферми. Това разкри независима мрежа за мониторинг на горите.

Загубата на дървесно покритие, най-вече в тропиците, възлиза на 294 000 квадратни километра за миналата година. Това е малко по-малко от рекордните 297 000 кв. км., загубенипрез 2016 г., според Global Forest Watch, управлявана от американския Институт за световните ресурси (WRI). „Тропическите гори се губят с темп, равен на 40 футболни игрища в минута“ през 2017 г., казва Франсис Сиймор от WRI. Норвежкият министър на околната среда Ола Елвесцен заяви, че темпът на загуба на гори е „катастрофален“ и застрашава усилията за забавяне на глобалното затопляне. Дърветата поглъщат въглеродния диоксид от въздуха, докато растат, и го освобождават, когато изгарят или изгниват. „Разрушаването на горите води до промяна на климата“, каза той. Норвегия е инвестирала около 2,8 милиарда долара в опазване на тропическите гори през последното десетилетие – повече от всяка друга богата нация в света.

Бразилия, Демократична република Конго, Индонезия, Мадагаскар и Малайзия са претърпели най-големите загуби през 2017 г., съобщи Global Forest Watch, основавайки се на сателитни данни от 2001 г.

Изследването не отичта доколко дървесните залесявания или новият растеж компенсират загубите.

„Големи горски площи продължават да се прочистват за отглеждане на соя, говеждо месо, палмово масло и други стоки, търгувани по света. Голяма част от този клиринг е незаконен“, каза Сиймор.

Само 3% от публичните финанси, вложени в мрки за забавяне на климатичните промени, са инвестирани в естествени решения като горите, подчерта Джъстин Адамс от екологичната група „Природозащита“. Добре управляваните гори могат да бъдат източник на работни места и икономически растеж, каза той.

Дървесното покритие обаче е само една от всички „мерки“ за състоянието на световните гори.

Сподели публикацията