Септември е време за почистване на планините и природните паркове

Тази година традиционното високопланинско доброволческо почистване, организирано от екологично сдружение „За Земята“, ще се проведе в Национален парк „Централен Балкан“ и Природен парк „Българка“ от 04 до 10 септември, обяви еко-организацията. „През 2017 г. ще разширим обхвата си на действие, като след повече от петнадесет години отново включим и природен парк в емблематичната кампания „Боклукът в раницата“, обясниха еколозите. „Връщаме се към природните паркове, за да насочим внимание към проблемите с отпадъците на техните територии, като същевременно покажем красотата и богатство им“.

Маршрутът за почистването започва от местността Узана и Природен парк „Българка“ и преминава през хижите „Мазалат“ и „Триглав“ в Национален парк „Централен Балкан“. От „За Земята“ осигуряват храна, места за палаткуване и работни материали за участниците в инциативата. В партньорство с Дирекциите на парковете се организира и извозване на събраните боклуци до легализирани депа и центрове за рециклиране.

И тази година чистенето ще се случи благодарение на подкрепата и доброволния труд на десетки хора. Средства за осъществяване на инициативата се набират чрез парични дарения от частни лица и чрез разпространение срещу дарение на тениски, канчета, торбички. Във Фейсбук събитието на „Чистене 2017“ всеки може да се запознае и с възможностите за доброволна помощ за организирането му.

Участниците в самото чистене заплащат символична такса от 10 лева, която отива във фонда за следващото почистване през 2018. Желателна е предварителна регистрация за участие чрез попълване на кратък формуляр.

Кампанията „Боклукът в раницата“ датира от 1999 година. От тогава са събрани и премахнати от националните паркове в България около 100 тона отпадъци. Огромна част от боклуците(почти 1/5 или над 21 тона) са почистени през 2013 година край хижите на територията на Национален парк „Централен Балкан“, като за това допринасят над 150 доброволци. Участниците в инициативата откриват все по-малко отпадъци в националните паркове, казват от „За Земята“. Амбицията им е да приложат стратегията „Нулеви отпадъци“ и към защитените територии в България.

Сподели публикацията