Стотици растителни видове изчезват със страшна скорост

Броят на растенията, които са изчезнали като вид през последните три века, е 500 пъти по-висок, отколкото е този на изчезналите преди индустриалната революция, а скоростта на изчезване нараства. Това показват нови данни, представени от специалисти по ботаника. Според проучването, най-малко 571 растения са изчезнали във времето от 1750 г. насам. Това би трябвало да е плашещо за всеки, който яде или диша на тази планета.

„Растенията поддържат целия живот на Земята. Те осигуряват кислорода, който дишаме, и храната, която ядем, и са гръбнакът на световната екосистема”, заяви авторът на проучването Аймар Ник Лугада от Кралските ботанически градини Кю. Уви, той и учените от тази област са убедени, че техният списък от 571 изчезнали растения е само „върхът на айсберга“.

В повечето случаи са нужни много години, за да се обяви за изчезнал даден вид вид – поради факта, че ландшафтите трябва да бъдат обходени и претърсени за намиране на последни оцелели единици от дадения вид. „Та как ще проверите цялата Амазония за наличие на няколко останали бройки от едно растение“, казва Мария Воронцова, също от Кралската ботаническа градина Кю.

Освен това има хиляди видове, които са функционално изчезнали – това означава, че на света са останали толкова малко растения, че шансовете им за възпроизводство и оцеляване са почти нулеви. Но видът все още не може да бъде обявен за изчезнал.

Въпреки „консервативната“ си оценка, изследователите смятат, че реално става дума за четири пъти по-високи темпове на изчезване в сравнение с това, което официално е записано в Червения списък на Международния съюз за опазване на природата. „Това е много повече, отколкото знаем, и много повече, отколкото би било приемливо“, казва Воронцова. „Страшно е не само заради броя – 571, но и защото изглежда, че това е грубо подценяване.“

Според Организацията на обединените нации, около 1 милион биологични вида в момента са изложени на риск от изчезване. Много учени смятат, че изчезването на видовете и намаляването на биологичното разнообразие трябва да бъдат в новините да не ни дават мира. В сянката на темата за изменението на климата обаче тази тема е „по-малка и по-слабо призната криза“. В същото време финансирането и подпомагането на изчезващите растения е особено предизвикателство от гледна точка на опазването, тъй като те не са толкова симпатични за хората като застрашените животни.

Уените често събират и записват ДНК проби от изчезнали растения в лаборатории на места като Кралските ботанически градини Кю – с надеждата, че иновативни открития и нови техники за отглеждане биха могли да помогнат за спасяването на растенията или да възвърнат изчезналите видове след години.

Сподели публикацията