Тирана засажда 3 милиона дървета до 2030 г.

Градският съвет на Тирана неотдавна одобри план за развитието на града, наречен „Тирана 2030“. Той е дело на известните архитекти stefano boeri architetti (SBA) заедно с UNLAB и IND. Планът изглежда да е амбициозен и мащабен проект, който ще отвори нов етап в бъдещето на албанската столица.

Предложението на Стефано Боери избягва разрастването на града отвъд сегашните му граници. Проектът предвижда засаждане на „орбитална гора“ с около 3 милиона нови дървета.

Тирана ще расте по интензитет, заедно със своите исторически трасета и забележителности, ала без да се усвояват природни територии или земеделски земи. Вместо това ще се умножават зелените площи, публичните съоръжения и обществените пространства.

Благодарение на създаването на два зелени пръстена вътре в централната зона на Тирана, подходящи за велосипедисти и пешеходци, ще се формира голям природен оазис около езерото Фарка заедно с нови зелени ивици по протежение на водните потоци. Така зелени повърхности в града ще се увеличат трикратно.

В Тирана в момента живеят около 420 хиляди души.

Сподели публикацията