Фасада, покрита с дървета, ще обгръща жилищен блок в Айндховен

Удивителният успех на вертикалната гора „Bosco Verticale“ на Стефано Боери в Милано доведе до възпроизвеждането на кулата на други места по света, сред които Швейцария, Франция, та и Китай. Последното проявление на дръзкия еко-дизайн ще е в Айндховен, Холандия. Кулата обещава да осигури привлекателни и достъпни социални жилища в града.

Вертикалната гора „Трюдо“ ще се издига на височина 75 метра и ще се състои от 19 етажа. Във фасадата на сградата ще бъдат вградени 125 дървета, 5200 храста и над 70 растителни вида. Освен че насърчава биоразнообразието и предлага приятна среда за наемателите, зелената кула помага за пречистване на въздуха и подобряване на качеството му.

Въпреки че основният дизайн на кулата не е много различен от предишните работи на Боери, тя има уникални качества. Сградата ще е покрита с тераси и бетонни кашпи, обвити в зеленина, които се редуват подобно на играта „Дженга“.

Според Стефано Бори Архитекти, постройката в Айндховен ще включва 125 социални жилища, най-вече за млади хора (не е ясно дали кулата ще предлага само социални жилища, но със сигурност това е фокусът на проекта). Всеки апартамент ще си има дърво, 20 храста и собствен балкон.

Планът предвижда вертикалната гора на Трудо да бъде построена от предварително изработени модули, които да бъдат сглобени на място. Засега проектът е на фаза планиране и не са определени нито датата на началото на строителството, нито очакваното завършване на зелената вертикална гора.

Графика: Стефано Боери Архитекти

Сподели публикацията