Хитър гел предпазва дърветата от пожари

Гел, който може да предпазва горите от пожар и не се отмива от дъжда, е измислил Ерик Аппел – учен от Станфорд, който наскоро решил да приложи част от технологиите за направа на хуманни лекарства върху растителния свят. Изобретеният от учения гел може да послужи като „ваксина“ средщу горски пожари. Разработката бе описана в Журнала на щатската Национална академия на науките.

Гелът се състои от целулозни полимери и колоиден силиций – химически идентичен с пясъка. „Това, което се получава, е кръстосана връзка на полимерите с частиците – често го наричам вид молекулярна „велкро“, казва Аппел. Полимерите изграждат мостове между частиците, създавайки желатинова структура.

Обичайно огнезащитните вещества, хвърляни от самолети при горски пожар, например амониев полифосфат (APP), действат, като се прикрепват към повърхността на растителността и се свързват с въглерода, създавайки въгленов слой, устойчив на горене. Когато полифосфатът гори, произвежда вода, което допълнително помага за гасенето на пламъците. Проблемът обаче е, че APP не се задържа върху растителността дълго, така че се използва само за борба с пожари, а не като профилактика.

Смесвайки APP с новия гел, учените могат да накарат огнезащитното вествесто да се задържи върху дърветата. Веществото не се отмива от дъжда и не се отвява от вятъра.

Засега няма информация как би се отразило на дърветата покриването им с подобна субстанция. Учените се надяват, че изобретението им ще намери място в защитата на горите от огъня, защото по своето естествео материалът е нетоксичен – силициевият компонент по същество представлява пясък, а целулозата е натурален материал, който е среща в много от ежедневните ни вещи.

Сподели публикацията