Gorata.bg събира над 100 000 жълъда

Валят, валят дървета – падат по земята, търкалят се, настъпваме ги!

Това не е шега – стотици хиляди жълъди и кестени падат всеки ден по земята, търкалят се под краката ни – из паркове и градинки. Всяко от тях е бъдещ величествен дъб или красив конски кестен.
Дъбът, знаете, е един от най-хубавите видове дървета, традиционни за нашите географски ширини. Те растат бавно, сянката им е лека и хубава, живеят по няколко века. Конските кестени пък са сред най-хубавите дървета за градовете ни – с големите си корони, които правят хубавя сянка и намаляват затоплянето на градската среда.
През следващите дни и седмици, до края на ноември, природата ще „зареди“ в земята стотици хиляди бъдещи дъбове и кестени. Само единици от тях обаче ще успеят да спечелят тежката битка за превръщането си в дърво.
Вие можете да промените това. Съберете падащите кестени и жълъди и ги дайте на Gorata.bg в кампанията „Дари жълъд – засади бъдеще„!
Ние ще отгледаме от тях жизнени и здрави фиданки. Напролет ще ги засадим в и около градовете ни, за да бъде по-чист въздухът, който дишаме, и да запазим природната среда.

Вижте локациите на пунктовете за събиране на жълъди и кестени!

Междувременно можете да събирате ценните плодчета на дъбовете и кестените, а ако сред своите приятели, колеги и съседи има и други като вас, които обичат горите – можете да споделите тази идея с тях!

Сподели публикацията