Защо е толкова важно да създаваме млади гори?

В атмосферата има толкова много въглероден диоксид, че само засаждането на дървета няма да е достатъчно, за да спаси човечеството от глобалното затопляне, показва ново проучване, за което съобщи британският „Дейли Мейл“.

Научните изследвания са открили, че на земята няма достатъчно място, за да се засадят количествата дървета, които са необходими, за да се постигне намаляване на въглеродните емисии на хората. Изчислено е, че ако човечеството засади 1,7 милиарда акра земя с дървета, това би могло да премахва по 3 милиарда тона атмосферен въглерод годишно, според Business Insider. Подобен обем, уви, е само около 10% от въглеродния диоксид, който човешката дейност генерира всяка година. Общото количество може да достигне до 40 милиарда тона.

Учените са разглеждали дърветата като потенциално решение на проблема с климата, тъй като премахват въглеродния диоксид от атмосферата по време на фотосинтезата, а в същото време освобождават кислород. Никоя човешка технология не прави това едновременно. Необходимата земя обаче е еквивалентни на територията на САЩ.

Дори и това да може да се случи, то ще е необходимо да се залеси земя, която понастоящем се използва за отглеждане на земеделски култури. А това, предвид растящия брой на населението по света, ще значи мнозина да гладуват.

На пръв поглед това звучи обезсърчително, но има и добра новина. Изследователи от университета в Бирмингам наскоро откриха, че дърветата на по-малко от 140 години са отговорни за прочистването на Земята от повече от половината от въглеродния диоксид в атмосферата. Водещият автор на изследването – д-р Том Пю от Института за горски изследвания в Бирмингам (BIFoR) – казва, че една млада гора може да поеме до 25 процента повече въглерод от по-възрастната гора.

Изследването дава ориентир колко въглероден диоксид може да бъде абсорбиран в бъдеще чрез отглеждането на гори. Много е важно възрастта на дърветата да се вземе под внимание, когато се изчислява колко въглерод ще поглъщат горите в рамките на схеми за залесяване, казва Пю.

Сподели публикацията