Мега арт инсталация в Италия “презарежда” цяла планина с нови дървета

Испанският художник Ексиф се е заел с еко-мисия: да презалеси планинското възвишение Оливела в Южна Италия. Поради обширното обезлесяване на това място сега е налице хидрогеоложка нестабилност на целия регион, казва творецът. Мащабната творческа интервенция на художника “Дъх- време за презареждане” предвижда създаването на изображение – символ на зареждаща се батерия – от дървета, засадени върху “плешивото лице” на планината. Така постепенно ще се постигне “презареждане” с дървесна растителност. Предвидено е залесяването на  5000 нови дървета от метни видове, които ще създадат най-голямата “жива картина” в Европа.

Разположена в Сапри, Южна Италия, планината Оливела е частично обезлесена през 1700-те. Това е довело до нарушаване на хидрогеоложката стабилност на региона. Тази нестабилност е най-вероятният първоизточник на  проблемите, свързани с климата в региона –  например честите наводнения.

Проектът “Дъх”, замислен от Ексиф и куриран от Антонио Ориенте, включва засаждането на 2500 дъбови дървета и 2500 клена върху “плешивото лице” на планината. Те ще формират изображението – символа за батерия. Всичко на всичко това ново изкуство ще покрива площ от 120 000 квадратни метра.

Първата фаза на засаждане на дървета е насрочена за септември 2017 г. С течение на времето местните жители ще могат да наблюдават промяната в образа на батерията и нейното бавно „презареждане“. Още дървета ще бъдат засадени през 2018 и 2019 г., с цел пълно “зареждане” на батерията. Крайният резултат ще е не просто красива арт-проекция, но и възстановяване на планината в нейната зелена одежда.

В момента ппроектът набира средства чрез кампания в Indiegogo за обществено финансиране. Освен това той ще получи подкрепа от приходите предстоящ концерт на Демиън Райс на 19 май.

Сподели публикацията