Прозрачна цилиндрична къща се увива около дърво в гората?

Казахският архитект Айбек Алмазов е замислил тази щура къща през 2013 г. Тогава неговата мечта била разбита, зщото инвеститорът се отказал от дръзкия проект. Архитектът обаче не е изгубил надежда, че някой ден „Дърво в къщата“ на A. Masow Architects ще стане част от реалността.

„Основната цел на този проект е да предложи алтернатива на суматохата на градския живот“, обяснява Алмазов. „Искахме да съчетаем възможностите на съвременния индустриален дизайн и природното богатство и красота. И по-важното е, че [резултатът] не вреди на околната среда“, добавя той. „Това е една възможност да избягаш от знойните бетонни кутии и почувстваш истинското единство с природата“.

Щурият проект предизвика остри реакции както сред широката общественост, така и сред професионалната гилдия. Мнозина го определиха като безумен. Дърветата растат постоянно и няма как да бъдат „прибрани“ в кутия като проектираната, посочиха мнозина. И все пак идеята за дом сред леса, който е „прегърнал“ едно голямо и внушително дърво, остава мечта не само за Алмазов.

Графики: Amasow

Сподели публикацията